Hongkong

Bethune House, Mission For Migrant Workers

GEZONDHEID, ONDERWIJS, VROUWEN

Het Bethune House in Hongkong is een inloop- en opvangplek voor de hulpverlening aan ‘huishoudelijke hulpen’ (domestic helpers) die gedreven door armoede in het buitenland in de huishouding werken. Het gaat vaak om jonge vrouwen die tijdelijk in het buitenland werken. Van hun inkomen ondersteunen ze hun familie in het thuisland (meestal Filipijnen of Indonesië). Het grootste deel van deze vrouwen is tevreden met hun werkgever, maar niet altijd gaat het goed tussen werkgever en werknemer. Er zijn vrouwen die te maken krijgen met uitbuiting, verbale en/of fysieke terreur. Hieruit is het Bethune House ontstaan, een Blijf-van-mijn-lijfhuis voor vrouwen die mishandeld, verkracht of onderbetaald worden. Terwijl de rechtzaak tegen de werkgeven gaande is, is het in Hong Kong illegaal voor de vrouwen om andere werk te vinden en zijn ze dus afhankelijk van liefdadigheidsorganisaties zoals de Bethune huis voor eten en onderdak. Ook spullen voor persoonlijke verzorging, vervoer, medicijnen, kosten van het verlengen van visum worden door de Bethune huis betaald.

Het Bethune House is in de eerste plaats een veilige haven voor vrouwen en meisjes, die een conflict met hun werkgever hebben. Maar men doet meer. Zo geeft men juridische hulp en biedt men tevens counseling aan, want de impact van mishandeling of verkrachting is groot. Het Bethune huis geeft op allerlei niveaus hulp, wat tot doel heeft de deelneemsters weerbaarder te maken. De hulpverlening vindt plaats in de vorm van persoonlijke- en groepsbegeleiding. Wie er verblijft kan ook gebruik maken van het ruime aanbod aan cursussen, zoals Kantonees en Engels, Bijbelstudie, ‘Vrouw en Gezondheid’, ‘Eerste Hulp’, ‘HIV-AIDS’ , ‘Stress reductie en ‘Ken je rechten en verplichtingen ’. Workshops worden gegeven in zowel Tagalog ( taal van Filipijnen ) en Bahasa ( taal van Indonesia).

Maar het huis doet meer dan directe hulpverlening: onder invloed van acties van het Bethune house is ook hier en daar de wetgeving aangepast. Sommige vrouwen verblijven twee dagen in het Bethune House, andere wel twee jaar. Gemiddeld verblijft een bewoonster er zo’n drie maanden. De opvang bestaat uit twee verblijven . Elk heeft ruimte voor 15 vrouwen.

Website: www.facebook.com/pages/Bethune-House-Migrant-Womens-Refuge

https://bethunehouse.org

Giften voor het Bethune Huis kunt u overmaken aan

St. Paulus, ok missie en diaconaat buitenland te Capelle a/d IJssel
Bank: NL85INGB0000464575
o.v.v. Hong Kong