Najaarsactie 2017

Een nieuw en groen begin in Congo

We kregen een brief van de eerste bisschop van het nieuwe kleine bisdom Kamango in Oost Congo. Alweer een nieuw bisdom zult u zeggen. Ja, u heeft gelijk, want ook in Congo hebben wij volop contact met groeiende en daardoor alsmaar verder opdelende bisdommen, die stampvol enthousiasme zitten. Ja, dat enthousiasme in Afrika, verdraaid, wat kunnen we daar toch veel van meenemen. In Congo gaat het trouwens ook op andere gebieden best goed, want wat schreef de nieuwe bisschop (voormalig rector van het Seminarie van Bunia, dat we met z´n allen al 40 jaar ondersteunen) als antwoord op onze vraag of de gevraagde zonnepanelen daar wel veilig zijn?
‘To be honest, we are in a rural area where theft is never seen nor heard of. Our properties like goats, pigs and lamb pass the night outside just by the walls of the home. You can leave your motorcycle outside, nobody will steal it. Our local chiefs are really serious about this’. Ofwel: diefstal dat kennen we in dit gebied niet! Tjonge, wat zouden we dat in Nederland ook erg fijn vinden.  

Dus, u begrijpt het al: we willen graag onze solidariteit tonen aan deze positivo’s, daar in Oost-Congo, die al op veel plekken zonnecollectoren proberen te installeren. Daar ben je niet alleen groen omdat het oerwoud bij je voordeur begint, of omdat de synode er zo enthousiast over was, maar word je het vanzelf met wat hulp omdat je graag die vieze dure diesel bespaart. Het nieuwe kerkelijk centrum daar kan met die zonnepanelen altijd doordraaien, wat er ook gebeurt met gestokte aanvoer door gesloten grenzen, aanslagen en uitval van stroomvoorzieningen. Kortom: we doen het graag als u ook mee wilt doen… Zodra het systeem van € 800 eenmaal (middenin de rimboe) staat, kost elk volgend paneel daar nog maar € 250. Doe groen, geef groen, van harte aanbevolen!

 

Namens Sint Paulus, ok missie en diaconaat buitenland,

 

Loek Wagenaar, vice voorzitter

 

Direct online doneren kan nu met onderstaande knop ovv Najaarsactie Congo

ONLINE DONEREN