Vastenactie 2018

St Paulus Missie en Diaconaat heeft al velen jaren een band met de Koptische zusters in Beni Souef, Egypte. In de najaarsactie van 2013 heeft u geholpen door bakstenen te sponsoren voor het nieuwe ziekenhuis, El Salam. Mede dankzij uw steun is het ziekenhuis gebouwd en verleent men daar nu de nodige zorg aan iedereen die het nodig heeft, ongeacht geloofsovertuiging. In 2016 heeft St Paulus weer uw aandacht gevraagd voor de Egyptenaren, deze keer voor nierdialyse- en fysiotherapie behandelingen. Velen zijn geholpen door uw gulle giften.

Ook voor de Vastenactie 2018 willen wij uw aandacht vragen voor het El Salam ziekenhuis en haar patiënten. De zusters merken dat het voor de armen moeilijk is de zorgkosten te betalen. De zusters hebben daarom priesters in de omgeving gevraagd brieven te schrijven voor mensen van wie ze weten dat ze het niet breed hebben. Bij aankomst in het ziekenhuis overhandigen de patiënten de brief aan de zuster bij de receptie en dan weet zij meteen dat ze in aanmerking komen voor financiële hulp bij het betalen van de zorgkosten.

 

De kosten per patiënt variëren enorm. Ten eerste moet de arts betaald worden en daarna komen de nodige onderzoeken. Een simpel bloedonderzoek kost € 2 en een reeks röntgenfoto’s kan algauw € 75 kosten. Gemiddeld wordt geschat dat artsenbezoek plus onderzoeken rond €10 per patiënt kost. Mocht een operatie nodig zijn, dan lopen de kosten ook uiteen. Een bypass-operatie kost nu eenmaal méér dan het verwijderen van de blinde darm. Gemiddeld kost een operatie €100 per patiënt.

Als de patiënt weer naar huis mag, is het soms nodig dat thuis de nodige aanpassingen worden toegepast. Denk hierbij aan bijv. handgrepen of een railing in de badkamer of in het toilet. Wat nodig is, verschilt per persoon en ook de kosten variëren. Gemiddeld wordt geschat dat het rond €250 per huishouding gaat kosten. Naast financiële hulp voor zorgkosten voor de armen heeft het ziekenhuis ook baat bij het aanschaffen van een AED (automatische externe defibrillator), die gebruikt wordt bij reanimatie en bij het verhelpen van hartritmestoornissen. De zusters hebben zelf al meer dan 1/3 van de kosten kunnen financieren en hopen dat wij de resterende €2.500 kunnen bijdragen voor de kosten van dit apparaat. Velen zullen er baat bij hebben. Wij hopen dat wij net zoals voorgaande jaren op uw steun kunnen rekenen!

 

Alvast dank namens onze broeders en zusters in Egypte!