Jubileumbezoek Amsterdam

St. Paulus – 50 jaar actief : de jubileumtoer doet Amsterdam aan.

Gelijk al bij binnenkomst in de parochiezaal van Amsterdam was het duidelijk: hier waren mensen helemaal klaar voor een nieuwe aanpak. De bananen-walnotencake vol met Max Havelaar bestanddelen werd dankbaar gereed gemaakt voor bij de koffie. Ook was er al snel echte animo om over te gaan stappen op koffie en thee van eerlijke handel (Max Havelaar). Het bestuur van Missie St Paulus Missie en diaconaat was er met plezier druk mee vandaag: zowel Arnhem als Amsterdam werden op dezelfde dag tegelijk bezocht, er was immers een uitnodiging vanuit beide parochies gedaan. En zou Paulus zelf die uitnodigingen geweigerd hebben als ‘ie ook zo gemakkelijk in een trein had kunnen stappen naar Korinthe of Efeze ? 

Zichtbaar maken van verbondenheid wereldwijd en begrip voor elkaars bestaan, meeleven, ja zelfs beleven van elkaars geloof, daarover kwamen we niet alleen in gebeden tijdens de kerkdienst in Amsterdam, maar ook na afloop bij de tweede koffie te spreken. Want wat zijn er toch veel overeenkomsten tussen een groep gelovige mensen in hartje Afrika en een groep Oud- Katholieke gelovigen in hartje Amsterdam! Beide voelen ze zich vaak machteloos als je kijkt naar grootte, invloed of uitstraling. Maar beide zijn wel degelijk deel van die ene grote Christelijke familie. En beschikken over de kracht van het gebed, van het elkaar (her-)kennen en zijn in staat om met elkaar meer waar te maken dan je van een aantal losse personen ooit had mogen verwachten. Enkele voorbeelden van moedige mensen werden aangehaald, zoals Bisschop Masimango uit Congo, die in de winter van 2016 de Amsterdamse parochie bij verrassing bezocht. Hij vertelde toen in een muisstille zaal uitvoerig over zware tijden en zijn Godsvertrouwen, het had duidelijk een stevige indruk achtergelaten. Of van mensen als Mark en Helen van Koevering, die tientallen jaren Christen zijn in Mozambique vertaalden met onder meer inzet tegen maatschappelijke misstanden en het uit de put halen van vrouwen die ‘eruit liggen’ in hun maatschappij samen met een alsmaar groeiende groep gemotiveerde Christenen.
Met deze bevlogen mensen daar, maar ook hier in Amsterdam, werd het al gauw een boeiend geheel dat dermate aansprak dat er in Amsterdam al hardop aan gedacht wordt om meer inhoud te gaan geven aan missionair en diaconaal werk verder weg – naast de inzet voor de plaatselijke voedselbank.  De Geest waait waarheen hij wil, zeker, maar in Amsterdam is er op deze zondag mogelijk zelfs sprake van een Vlam in de pan !