Najaarsactie 2022

Begin 2022 is er geld gedoneerd aan de Poolse Oud-Katholieke kerk om deze kerk te ondersteunen in de opvang van Oekraïense vluchtelingen. Bisschoppelijk vicaris Andrezj Gontarek heeft ons in oktober in een brief laten weten hoe de situatie is en waar het geld aan besteed kon worden. U heeft deze brief kunnen lezen op deze website. Hij schreef o.a.:

‘De eerste dagen en weken van de oorlog kwam een grote golf van hulp tot stand. Vanaf het begin hebben ook de kerken van de Unie van Utrecht hun steentje bijgedragen aan deze hulp: gelovigen uit Zwitserland, Nederland, Duitsland, Oostenrijk, maar ook uit Frankrijk of Ierland doneerden hun geld. Dit maakte het mogelijk om voortdurend te voorzien in de behoeften van de vluchtelingen (meestal moeders met kinderen en ouderen met weinig bagage).’

De oorlog is helaas nog niet voorbij, de hulp aan de Oekraïense bevolking ook niet. In Polen wordt nog steeds heel veel gedaan om deze mensen een thuis te geven, met de daarbij behorende basisbenodigdheden. Denk hierbij aan voedsel, hygiëne artikelen en onderwijsmaterialen zoals laptops. Bisschoppelijk vicaris Andrezj Gontarek schreef ons eind november opnieuw: ‘Nu organiseren we hulp voor het verlaten Cherson en omgeving. Er is daar sprake van een humanitaire ramp na het vertrek van de Russische troepen. Mensen zijn berooid en beroofd achtergelaten. We hebben zaklampen met batterijen voor hen nodig, kaarsen, dekens, warme kleding voor kinderen, luiers, houdbaar voedsel, elektrische generatoren en schoonmaakmiddelen. En we willen ook graag Kerstmis voor hen organiseren.’

Wij dragen van harte bij aan dit nieuwe doel!