Leiden in (vasten)actie!

Kinderkerk in Leiden tijdens de Vastentijd 2022: we mochten eindelijk weer samen vieren en inzamelen!
Wat waren wij blij dat wij, als parochie en ook Kinderkerk, eindelijk weer een volledige Vastenperiode mochten vieren dit jaar! In 2020, net voor de eerste lock-down, konden we, net als alle andere parochies, slechts twee zondagen bij elkaar komen en daarna ging de kerk tijdelijk ‘’op slot’’.
Dit jaar hebben wij, gedurende de hele Vastentijd tot en met de Paaswake op zaterdagavond 16 april, geld ingezameld voor twee goede doelen, namelijk voor  vluchtelingen in en buiten Oekraïne en voor Sint Paulus, ok missie en diaconaat buitenland, ten behoeve van de vluchtelingen in Mozambique. Aanvankelijk wilden wij uitsluitend geld inzamelen voor Mozambique, maar gezien al het oorlogsgeweld en verdriet in Oekraïne vonden wij dat we voor twee goede doelen moesten inzamelen.
We hebben de kinderen uiteraard iets verteld over het goede werk dat Bisschop Manuel Ernesto samen met vele medewerkers verricht voor vluchtelingen in Mozambique en ‘’onze’’ kinderen werden meteen enthousiast!

Hoe hebben wij geld ingezameld?
De kinderen hebben in de Vastentijd, na afloop van de kinderkerk, vele klusjes en karweitjes gedaan. Voor elk klusje vroegen zij de volwassen parochianen om een kleine bijdrage. De kinderen hebben hard gewerkt: ze hebben de afwas gedaan, geholpen met opruimen na de koffiedienst en de mooiste klusjes, liever gezegd ‘’echte taken’’, werden uitgevoerd voor en tijdens de Paaswake! Wat hebben de kinderen toen zoal gedaan: ze hielpen met het aanmaken van het Paasvuur (buiten, in de kerktuin), ze deelden de liturgieboekjes uit, ze deelden kaarsjes uit aan alle parochianen en…. ze hebben de lezers en onze pastoor ‘’bijgelicht’’ tijdens de diverse lezingen. Kortom: hun hulp was onmisbaar en heel betekenisvol! En als klap op de vuurpijl: drie van onze kinderen hopen binnenkort, met Pinksteren, hun Eerste Heilige Communie te doen. Voor hen was het dus extra belangrijk om nu eens de Paaswake van begin tot eind mee te maken en om alle prachtige (Paas)rituelen die wij in onze kerk hebben te leren kennen.

Wat hebben al deze klusjes opgebracht?
Al dit harde werk heeft het prachtige bedrag van € 249,30 opgebracht en daar zijn wij heel blij mee! En…aangezien wij, als parochie, geen zin hadden om een Salomonsoordeel uit te spreken, heeft één van onze parochianen dit bedrag verdubbeld. Nu hebben dus zowel ‘’Oekraïne’’ als ‘’Mozambique’’ precies hetzelfde bedrag ontvangen!
Wij kijken terug op een zeer geslaagde en inspirerende Vastentijd en uiteraard wensen wij Bisschop Ernesto en al zijn enthousiaste medewerkers veel succes en God’s zegen toe met al hun goede werken.

Eva Meeusen-Henniger (Kinderkerk leiding)
Oud-Katholieke Parochie van de H.H. Fredericus en Odulfus te Leiden