Verslag Europese bijeenkomst in Zagreb

Van 4 tot en met 7 oktober 2012 zijn de organisaties, die binnen de Oud-Katholieke Kerken in Europa verantwoordelijk zijn voor missie en diaconaat, samengekomen voor hun tweejaarlijkse overleg. De heer L. Wagenaar heeft namens Sint Paulus Missie en Diaconaat buitenland deze bijeenkomst bijgewoond, die plaatsvond op uitnodiging van de Kroatische kerk.

 

De deelnemers uit de diversen landen

Rij 1 v.l.n.r.: B. Lackovic (Kroatië), L. Wagenaar (Nederland), Pf. C. Schuler (Zwitserland).Rij  2 v.l.n.r.: Diaken P. Brzobohaty (Tsjechië), Pf. Dr. K. Kolacek (Tsjechië), D. Jüttner (Engeland), Pf. Dr. A. Golob (Oostenrijk), Pf. A. Gontarek (Polen). Rij 3 v.l.n.r.:  C. Binz (Zwitserland),  Pr. S. Neuhaus-Kiefel (Duitsland), Pf. K. Pikulski (Polen).

 

De Nederlandse vertegenwoordiger was niet met lege handen naar Kroatië afgereisd. Zo had hij waskaarsen bij zich voor de parochiekerk van Saptinovci, een kathedraal-stropdas voor de synodevoorzitter en milieuvriendelijke balpennen. Verder had hij een grote tas met bladen, boekjes en folders meegenomen die door de verschillende parochies in Nederland worden uitgegeven in het kader van missie en diaconaat, om te delen met en te verdelen onder de deelnemers uit de andere landen.

Loek: “We hebben een ochtend besteed aan de geschiedenis en de actuele toestand van de kleine Kroatische OK Kerk. De eerste middag gingen we naar Saptinovci, de  buitengemeente van de kerk. Zaterdag hebben we de gehele dag vergaderd en zondag was er een kerkdienst in de hoofdkerk van Zagreb. Er zijn zoveel aansluitpunten en ideeën dat het me gewoon duizelt wat ik allemaal heb meegemaakt. Maar allemaal positief en dat is natuurlijk erg mooi.”

 Oud-Katholieke Kerk Saptinovci

In bijgaand programma is te lezen hoe de dagen van de deelnemers zijn ingevuld. Wat er precies besproken is tijdens de vergadering van 6 oktober staat in bijgaand verslag, opgesteld door Stephan Neuhaus-Kiefel. De Kroatische televisie heeft een reportage gemaakt over deze bijeenkomst.

Lees hier het uitgebreide verslag met de ervaringen van van dag tot dag.