Europese bijeenkomst missie en diaconaat in Zagreb

Van 4 tot en met 7 oktober komen de organisaties, die binnen de Oud-Katholieke Kerken in Europa verantwoordelijk zijn voor missie en diaconaat, samen voor hun tweejaarlijkse overleg. Loek Wagenaar zal namens Sint Paulus Missie en Diaconaat buitenland deze bijeenkomst bijwonen.

 

De bijeenkomst vindt dit jaar plaats in Zagreb, op uitnodiging van de Kroatische kerk. Deze kerk zal een presentatie geven over haar roerige, maar indrukwekkende verleden. Ook zullen de parochies ter plaatse worden bezocht. Op de bijeenkomst zal onder andere het project in Tanzania worden besproken, dat we sinds vier jaar gezamenlijk ondersteunen. Daar is een uitbreiding in gang gezet van een kleine plattelandskliniek, die door de anglicaanse zusters van de Community of St Mary of Nazareth and Calvary (CMM) is opgezet, maar die vanwege de enorme afstanden langs slechte wegen naar een echt ziekenhuis, steeds meer patiënten trekt.

 

Verder zal er een plan worden besproken om in Europees verband een jaarkalender te gaan maken, waarin foto’s van projecten van de deelnemende organisaties en van Oud-Katholieke kerkgebouwen kunnen worden afgebeeld. In Nederland is tot nu toe door de Nederlandse Zendingsraad de (oecumenische) missie-zendingskalender uitgegeven. Deze kalender, die ook in onze kerk met succes wordt verkocht ten behoeve van Sint Paulus Missie en Diaconaat, zal helaas na 2013 niet meer verschijnen.

 

Ook gaan we wervingsmateriaal presenteren, dat we voor missie en diaconaat in de diverse landen beschikbaar is, maar ook ander materiaal zoals foto’s, brochures en websites die voor locale activiteiten worden ingezet. We hopen hierbij we van elkaar te leren en ideeën en inspiratie op te doen. Het weekend zal worden afgesloten met een Hoogmis op zondag in de grote kerk van Zagreb.

 

Het nieuwsbericht op de website van het Katholisches Bistum der Alt-Katholiken in Deutschland is hier te lezen.