Recordopbrengst Vastenactie 2022

In 2022 was de opbrengst van de vastenactie bestemd voor de opvang van vluchtelingen in Mozambique. Bisschop Manuel stelde een actieplan op om de vluchtelingen, die niet in kampen maar rondom de steden Nampula en Pemba werden opgevangen, praktisch te ondersteunen. Daar verblijven in 30 parochies ca. 1500 gevluchte gezinnen. Dat zijn per kleine arme parochie zo’n 50 gezinnen die hulp en ondersteuning nodig hebben. De nood was dus zeer hoog!

Naast de tijdelijke en minimale noodhulp was meer en structurelere hulp nodig. Bisschop Manuel besloot zelfvoorzienende gemeenschappen te vormen, een duurzame oplossing voor deze mensen die voorlopig niet terug kunnen keren naar huis. De opbrengst van de vastenactie was dan ook bedoeld voor voedselpakketten, schoon water, kooktoestellen om verrijkte pap voor ondervoede kinderen te kunnen maken, onderwijs om eigen voedsel te kunnen verbouwen met het bijbehorende gereedschap en zaden, droogbakken voor mango’s én voor naaimachines en rollen katoen om zelf maandverband te kunnen maken. Er werden ook trainingen opgezet om besmettingen met allerlei ziekten te voorkomen en om zelfhulpgroepen o.a. vanwege opgelopen trauma’s te kunnen begeleiden.

In het bisdom Nampula stonden genoeg parochianen te popelen om hun kwaliteiten in te zetten om uitvoering te geven aan het actieplan van Bisschop Manuel. Met de recordopbrengst van ruim € 18.500 kunnen de vluchtelingen een nieuw bestaan opbouwen en worden de parochianen ondersteund in hun diaconale enthousiasme. Heel hartelijk dank voor uw bijdragen die dit mogelijk maken!

Vanwege een wisseling van penningmeester heeft het langer geduurd voordat wij deze definitieve opbrengst van de Vastenactie 2022 bekend hebben kunnen maken. U hoeft zich geen zorgen te maken: men kon in Mozambique al snel aan de slag, mede omdat er door ons een voorschot was overgemaakt.