Congolese bisschop bezoekt Nederland

Van 25 tot en met 27 april 2013 bracht Bisschop Masimango van het Bisdom Kindu in de Dem.Rep. Congo een bezoek aan Nederland waar hij de verschillende organisaties die zijn bisdom financieel ondersteunen, zoals bijv. Sint Paulus en Kerk in Aktie, heeft bijgepraat over de situatie in zijn bisdom. Daarnaast was er ook tijd voor een toeristisch uitstapje naar Amsterdam en heeft hij zijn reis afgesloten met een bezoek aan de parochie Den Haag waar hij mede voorging in de dienst en na afloop een ontmoeting had met de parochianen.

 

Bisschop Masimango is een uiterst vriendelijke man die in staat is om met humor en creativiteit de problemen die op zijn pad komen tegemoet te treden. En dat zijn er nogal wat. Om er maar een paar te noemen: er is een groot tekort aan Bijbels, de buitenboordmotor van een kano die de bisschop veel gebruikt om te kunnen reizen naar de verschillende parochies, is kapot. Er moet dus weer geroeid worden. De muren van kerken en andere gebouwen staan vaak al (de bakstenen worden door de mensen zelf gemaakt) maar voor een dak van golfplaten is geen geld. Het dak wordt dan van bladeren gemaakt, die echter na verloop van tijd vergaan. Grote zorg is dat de investering in de bakstenen straks voor niets is, zonder dak storten de muren namelijk na enige tijd in. Een groot probleem is dat pastores en bisschoppen niet betaald worden waardoor het voor afgestudeerde theologiestudenten niet makkelijk is om hun roeping te volgen. In een land waar de armoede enorm is, is een betaalde baan immers hard nodig. Een creatieve oplossing waar nu aan gedacht wordt, is het aanstellen van parttime pastores zodat zij toch deels een betaalde baan kunnen aannemen. Wist u overigens dat sommige pastores 100 km!! moeten lopen om de halfjaarlijkse diocesane vergadering bij te wonen? Zo’n vergadering, die vijf dagen duurt, is van groot belang om met elkaar ervaringen en ideeën uit te kunnen wisselen.

 

 Bisschop Masimango

 

Gelukkig zijn er ook veel positieve ontwikkelingen! Vrouwen kunnen met behulp van microfinanciering een klein handeltje opzetten. Er is een heel bijzonder koor van doofstomme parochianen. Zij treden op en verdienen daar geld mee. Er zijn verschillende projecten die vrouwen leren lezen en schrijven. De vrouwen die inmiddels hebben leren lezen en schrijven, volgen nu Bijbelstudie. Er is overigens ook Bijbelstudie voor mannen. Schrijnend was het om te horen dat men niet alleen de Bijbels moet delen maar ook de leesbril. De vele wezen, van wie de ouders gestorven zijn aan HIV/AIDS, worden bij voorkeur niet in een weeshuis maar bij familie ondergebracht. Dat lukt vaak want familiebanden zijn heel belangrijk. Maar… individualisme ligt op de loer.

 

De filosofie van de bisschop is dat mensen altijd zelf een bijdrage moeten leveren. Wat er in de bijbel staat is geen oplossing, je moet er zelf ook iets mee doen! Zijn filosofie zie je bijvoorbeeld terug bij de scholen in zijn bisdom. De ouders moeten áltijd zelf iets bijdragen, al is het maar een schaal met bonen, bonen die op de markt verkocht kunnen worden. Van de opbrengst kan vervolgens het salaris van de onderwijzer betaald worden. Er is nog een groot tekort aan scholen, dat helaas weer wel.

U begrijpt het: er is nog een hoop te doen. Steun blijft daarom van harte welkom!