Voorjaarsactie 2022

De voorjaarsactie 2022 van Sint Paulus is bestemd voor het Bethune Huis in Hong Kong dat wij al vele jaren steunen. Onze Bisschop Dick Schoon bezocht in 2019 dit opvanghuis en het viel hem op dat ondanks het feit dat de vrouwen slachtoffers van geweld zijn, ze toch sterk zijn in het opkomen voor hun recht, in hun onderlinge solidariteit en strijdvaardigheid. Zijn quote is “Ook sterke vrouwen kunnen steun gebruiken!”

In Hong Kong werken 250.000 migrantenarbeiders. Vrouwen die gedreven door armoede in het buitenland in de huishouding werken. Hun inkomen gebruiken ze om hun families in het thuisland te steunen. Helaas zijn er nog steeds migrantenvrouwen die de dupe zijn van het machtsmisbruik van hun werkgever en krijgen zij te maken met ongewenste intimiteiten, fysiek geweld, vrijheidsberoving en moderne slavernij. In het Bethune Huis kunnen deze vrouwen terecht voor onderdak, advies en juridische hulp om hun recht te doen gelden. 

Als gevolg van de vijfde Covid-golf worden dit jaar een groot aantal migrantenarbeiders ontslagen zodra ze positief testen op corona. Vanwege het feit dat ze bij hun werkgever inwoonden, zijn ze dan niet alleen werkloos maar ook dakloos. Het Bethune Huis werkt met een aantal partners samen om deze vrouwen onderdak aan te bieden. Ook stranden er vrouwen op de luchthaven omdat het resultaat van hun PCR test niet op tijd beschikbaar is voor hun vlucht. Zij maken dan extra kosten voor nog een PCR test. Door de vertraging verloopt soms hun visum en moet dat verlengd worden wat ook de nodige extra kosten met zich meebrengt. De nood is groot en groeit iedere dag. Met de opbrengst van de actie hoopt Sint Paulus deze nood te verlichten!