Missionair en diaconaal in één

Wat betekent missionair en diaconaal zijn voor jullie als Missie Sint Paulus? En wat zie je daarvan terug in de projecten die jullie ondersteunen? Mooie vragen die we terugkregen uit de presentaties, afgelopen september, aan de geestelijken van beide bisdommen. Vragen die mij als lid van deze commissie tot nadenken aanzetten. Ja, wat zien wij nu eigenlijk als missionair en diaconaal? En hoe kijk ik daar zelf eigenlijk naar?

Nu heb ik zelf ruim 10 jaar bij een interkerkelijke zendingsorganisatie gewerkt en diverse reizen gemaakt om projecten te bezoeken (zie ook de foto’s van een reis naar Centraal-Azië).  

Je zou dus verwachten dat ik hier wel even een mooi stukje proza over zou kunnen schrijven. Maar ook in de tijd dat ik daar werkte bleek een praktisch antwoord op de vraag wat missionair en diaconaal is, niet makkelijk te geven. Bovendien, ik word niet direct warm van een theoretische benadering van deze begrippen. Ik deel er liever een aantal gedachten en ervaringen over:

Een paar weken geleden nam ik deel aan de OK vrouwendagen in een klooster in Steijl. We zagen daar een mooie film over de geschiedenis van dit klooster, waarbij missiewerk in het buitenland een belangrijke focus was. Een van de zusters noemde het missiewerk het ‘uitdelen van geschenken’. ‘Ik geef veel weg van wat ik heb en ik ontvang van jou wat jij hebt uit te delen. Ik deel uit van wat Christus mij geeft: mijn talenten, mijn liefde voor de ander, mijn overvloed, maar ook mijn openheid om te leren van jou. Ik wil jou leren kennen, wat heb jij mij te vertellen en wat heb jij mij te geven en te leren? Wat mag ik van jou ontvangen?’

Twee weken later nam ik deel aan de zondagse eucharistieviering in de Abdij van Egmond, waarin voormalig abt Gerard Mathijsen OSB voorging. Het was Missiezondag, zoals die in de Rooms Katholieke Kerk jaarlijks gevierd wordt. De preek kwam binnen bij mij. Wij mogen onszelf allemaal als missionaris zien. Getuigen van de liefde die wij kennen in Christus en laten zien wat leven uit geloof is. Dat hoeft niet eens zozeer met woorden, maar met je dagelijkse leven vanuit je geloof. Deel uit van wat je hebt!

DSCF4000.JPGDat zet mij aan het denken over mijn eigen leven. Een deel van mijn tijd geef ik aan Missie Sint Paulus. Via deze commissie kan ik een stukje geven van mijzelf, een stukje van mijn geloof in de liefde van God én het geloof in een betere wereld. Bij Missie Sint Paulus komt missie en diaconaat bij elkaar voor mij: als christen leven, die levenswijze uitdragen aan anderen, waarbij we heel concreet en praktisch uitdelen van wat wij hebben en wie wij zijn. Daarin zijn missie en diaconaat wat mij betreft onlosmakelijk met elkaar verbonden.