Goed Nieuws !

Te midden van alle drukte en zorgen rondom Oekraïne, gasleveringen en hoge inflatie vergeten we nogal eens dat er ook veel goeds gebeurt. Dat er Hoop is die gestalte krijgt. Hoe gaat het bijvoorbeeld met een project waar we ons jarenlang voor ingezet hebben, met de Healthy Vine in Oeganda? De Healthy Vine is een structureel opbouwproject vanuit de Church of Uganda, waar we jarenlang meededen aan de opbouw van een fruit- en groenteproject. Eerst met de aanleg van een waterput door boorgaten te slaan, zodat er meer land kon worden bewerkt. En later met een forse investering in een set zonnepanelen met een (dieselvrije) elektrische motorpomp en een start-onderhoudsbudget. Alles opdat het systeem zonder veel kosten vele jaren zou kunnen blijven doordraaien.

En? Werkte het? Vanuit de Anglicaanse Kerk in Den Haag hield een team onder leiding van het gemotiveerde echtpaar Dennett samen met het Oegandese lokale cooperatiebstuur de gang er in. Iedereen geloofde erin. Tegenvallers werden opgevangen en tenslotte (ook na het overlijden van Pam Dennett) werd het eindresultaat bereikt. Met de opbrengst aan mango’s, sinaasappels, avocado’s en …. bananen en nog veel meer kunnen de leden van de cooperatie hun gezinnen goed voeden en in de naburige stad een uitstekende kwaliteit aanbieden.

Inmiddels draait de coöperatie helemaal zelfstandig en heeft geen hulp van buiten meer nodig. Hoezo bodemloze put ? Geloof kan dus echt bergen verzetten! Hoe gewone mensen en kleine organisaties dingen voor elkaar krijgen. Dat mag best hardop gezegd worden.       

We zijn dankbaar dat hier zoveel zegen op heeft mogen rusten. En bedanken alle gulle gevers, die jarenlang bij hebben gedragen aan dit succes.

U dus !