Bezoek van Bisschop Manuel (Niassa)

Zeer verfrissend en boeiend

Bisschop Manuel Ernesto van Niassa (Mozambique), een van de opvolgers van Bisschop Mark Vankoevering, heeft een sterk positief gevoel achtergelaten bij allen, die hem ontmoetten; zoals woensdag 25 januari in Arnhem en donderdag 26 januari in Leiden. “We vormen een deel van de grote Christen familie in de wereld, ik ben op bezoek bij familie”. De jonge bisschop legde in Arnhem onder meer uitvoerig uit hoe goed het opvangproject “Hagar en Ismaël” loopt, waar de parochie Arnhem/Nijmegen al jaren werk van maakt. Het project is in 5 jaar tijd uitgebreid tot 17 gemeenschappen in Lichinga en Nampula. De (te) jonge moeders worden er zoveel mogelijk begeleid o.m. om naast hun dagelijks werk toch enige nascholing te krijgen en de peuters worden opgevangen door de opgezette club van parochianen, die zich het lot van deze kleintjes aantrekken. Voor hen wil de bisschop leermateriaal gaan samenstellen. Enkele vragen van aanwezigen in Arnhem brachten ons aan het slot in een zeer boeiende, uiterst actuele discussie over de zin van en Christelijke logica achter hulp en solidariteit.

In Leiden kwam al snel in een gespreksgroepachtige samenstelling een vergelijkbaar gesprek tot stand. Bischop Manuel  maakte er een Refreshment Day van. Iedereen bleef op het puntje van zijn stoel zitten. Laten we elkaar scherp houden, stimuleren en ruimte maken. Vooral ook ter plekke controleren, de bisschop is een voormalige accountant, zodat er geen ego’s of misbruik de kop op kunnen steken: “The challenge is to believe in WE”. Volop interessante thema’s dus; de tijd was overal echt tekort.

Vrijdag 27 januari vloog de bisschop naar Engeland voor twee trainingsweken van recent gekozen bisschoppen van de Anglicaanse Kerk. De gemeenschap van de Anglicanen in Londen betaalt zijn gehele reis. Met bisschop Manuel heeft de Mozambikaanse kerk een uitstekende keus gemaakt. Jammer dat Niassa zo ver weg is, want iedereen was nog maar net warm gedraaid met al deze Goede Gesprekken!