Verslag 2015 voor Synode

De Bisschoppelijke Commissie Sint Paulus, ok missie en diaconaat buitenland heeft als opdracht de verbreiding van het Evangelie, buiten Nederland, te realiseren door hulp te verlenen bij de opbouw en uitbreiding van lokale kerkgemeenschappen. Daartoe ondersteunt zij verschillende projecten in Europa, Afrika en Azië. Zij werkt daarbij ook samen met andere OK organisaties, met de Anglicaanse gemeenschap en soms met andere Christelijke organisaties zoals het Comité Wereldgebedsdag.

 

De opbrengst van de voorjaarsactie van Sint Paulus (bijna € 3.300,–) was bestemd voor het studiefonds voor pastores van de Iglesia Filipina Independiente (IFI), de Filippijnse zusterkerk van de Oud-Katholieke Kerken. De eerste pastoors werden “under the mango tree” opgeleid: onder de mangoboom op het erf van een ervaren pastoor. Met de praktijkervaring zal het wel goed gezeten hebben, maar een opleiding zonder boeken, met maar één docent kan uiteindelijk niet volstaan. Er is ondersteuning nodig om voor het groeiende aantal studenten goede docenten op te leiden, die hun kerk kennen, de maatschappij van vandaag, en die theologisch verder kunnen denken, zodat zij hun studenten weer beter kunnen opleiden. Een parochie heeft immers baat bij een goed opgeleide pastoor.

 

De opbrengst van de najaarsactie (ruim € 3.600,–) kwam ten goede aan de Anglicaanse Universiteit in Bunia, Congo. Het seminarie aldaar is het gelukt om naast de theologie opleiding ook nog een opleiding voor bouwkunde, landbouw en werktuigbouw uit de grond te stampen en draaiend te krijgen en is daarmee uitgegroeid tot universiteit. In een land waar maar weinig functioneert zoals het eigenlijk zou moeten geen gemakkelijke opgave en een hele prestatie! De opbrengst is besteed aan de aanschaf van computers.

 

Van bovengenoemde en alle andere projecten die gesteund worden, is een beschrijving te vinden op onze website www.stpaulus.okkn.nl.

 

De opbrengst van de verkoop van de missie- en diaconaatskalender 2016 die in samenwerking met de internationale Oud-Katholieke organisaties in Duitsland, Zwitserland, Oostenrijk en Kroatië is uitgegeven, was bijna € 3.000,–. Een welkome bijdrage om onze projecten mee te steunen.

Het bestuur van Sint Paulus bestaat uit drs. E.N. Sarot (voorzitter), drs. L.J. Wagenaar (Vice-voorzitter), mw. A.M. Folkers (secretaris), T. v. Dam (penningmeester), mw. K. Dejonge, prof. dr. P.B. Smit en mw. A. Muller (namens de Anglicaanse Kerk).

 

Tot slot melden wij u alvast dat wij graag met u willen vieren dat het in 2017 vijftig jaar geleden is dat Sint Paulus is opgericht. Daarover hoort u de komende tijd meer van ons!