Samen bouwen en werken aan haalbare en zinvolle projecten in OK Europees verband

Al meer 20 jaar werken de OK Missie en diaconaatsverenigingen samen aan gezamenlijk uitgekozen projecten. Met elkaar kunnen we projecten aan die voor de afzonderlijke verenigingen niet haalbaar zouden zijn. We komen 2 jaarlijks bijeen, ditmaal in Sumperk in Oost-Tsjechië van 17 tot 19 juni. Wat is er gedaan en wat zijn de plannen?  

 

Allereerst het succesvolle Project van de jonge Anglicaanse zustergemeenschap Sayuni, waar nu 6 jaar lang gewerkt is aan het uitbouwen van een echte kliniek voor de hele (vergeten) regio. Klaar ! Ook het opleiden van meer zusters tot volwaardige verpleegsters is afgerond. Alles komt met foto’s en uitvoerige verantwoording van de uitgaven aan de orde. Zwitserse deelnemers van Partner Sein, onze tegenhanger in Zwitserland, bezochten dit project regelmatig. Zij leverden niet alleen de garantie dat het de giften zorgvuldig werden gebruikt, maar gaven ook de nodige adviezen. Er komt in Sumperk een voorstel voor extra apparatuur voor het bloeiende landbouwbedrijf met bomen (hout-aanplant) en voedselgewassen van deze alsmaar groeiende zustergemeenschap. Daarmee kunnen de zusters definitief financieel onafhankelijk worden en op eigen kracht verder. Geweldig !

 

Wat deed Missie en Diaconaat St Paulus ? Wij namen de verantwoordelijkheid voor een tweede gezamenlijk Europees project : een serie opleidingen voor opleiders voor de 2 seminaries van de Onafhankelijke Kerk van de Filippijnen (IFI) : ACTS en St Pauls. Dit garandeert EN een beter opleidingsniveau voor de seminaristen EN levert straks de staatserkenning op voor St Pauls. Dit geeft op langere termijn veel meer zekerheid en ondersteuning. Voor ACTS kan de voorlopige erkenning door de extra opleiders definitief worden. Roepingen zijn er genoeg, die kunnen nu beter begeleid en ingevuld worden. 

Op de Filippijnen is er veel om je als kerk en als geestelijke erg zinvol mee bezig te houden ……… Deken Peter Ben Smit, lid van Missie en Diaconaat St Paulus, reist dit jaar weer voor een reeks colleges naar de Filippijnen en zal ter plekke de voortgang gelijk bespreken en alles controleren. Zo werken we toch compleet met weinig geld en veel succes.

 

En zo zijn er nog zoveel andere dingen, die we met elkaar zullen delen en vooral verder op weg krijgen, want er is nog veel te doen. Het lijkt wel of de markt nog steeds vol staat met werklozen, die de Heer graag wil inhuren om zijn Koninkrijk nog meer gestalte te geven. Een ding is zeker: het zullen weer inspirerende dagen worden; er wacht ons een pakkende ontmoeting daar in dat kleine stadje in Oost-Tsjechië.