Vastenproject 2016 Inspiratie

Het vastenproject 2016 zet vluchtelingen kamp MARATANE in Noord Mozambique in het volle licht.

Daar wonen al een aantal jaren vluchtelingen uit Congo, Boeroendi en Rwanda. Nog dagelijks komen er mensen aan in het kamp. In deze landen is het al jaren onrustig, met name door oorlogen in Congo. De mensen die nu nog in het kamp wonen willen eigenlijk terug naar huis en niet naar Zuid Afrika, of naar Amerika of Europa.

 

Kerkje voor kerkdiensten EN als activiteiten centrum  

In het kamp wonen ook Anglicaanse vluchtelingen, die er een eigen kerkje gebouwd hebben. Ze worden geholpen door Anglicanen in een naburige stad. Het eerste, zelfgemaakte kerkje van riet en leem staat op instorten en ze zijn begonnen met het bakken van echte stenen. Echter om er echt iets stevigs van te maken dat droog blijft en tegen storm kan en dat je ook door de weeks voor allerlei activiteiten van de kampgenoten kunt gebruiken een zg. “multifunctioneel centrum”’, is geld nodig voor bijv. goede deuren, sloten, een steviger dak, afscheidingswanden, ja noem maar. Daar sparen we dan ook voor.

 

Verdriet en zorgen wegnemen

Misschien haast nóg belangrijker is dat veel van deze mensen volop verdriet hebben over wat er in hun leven gebeurd is. Sommigen van hen hebben gezien hoe familieleden of dorpsgenoten heel zwaar zijn geslagen, ja zijn vermoord. Ze hebben nachtmerries, zijn depressief, maken zich zorgen over van alles en nog wat.

Daar wil bisschop Manuel Ernesto nu iets aan doen: hij heeft een groot plan gemaakt om zelf  met een groep andere gelovigen na een uitvoerige training, deze mensen uit de put te halen.

Als het gaat lukken om een aantal mensen hun verdriet te laten verwerken is het belangrijk dat ze weer zin krijgen om wat te gaan doen. Daardoor krijgen ze weer meer zin in het leven. Is dat niet wat Jezus ook al die tijd bedoelde voor deze mensen ? 

Daarom willen we ook geld inzamelen voor practische zaken, zoals een kippenproject. Als je kippen houdt kan je daar de eieren van verkopen of koken of er koek van bakken en dat verkopen. De veertjes kun je in kussens of dekens doen, je kunt tot slot ook een gebakken kip gaan verkopen of zelf opeten. Ja, dat geeft ineens allemaal mogelijkheden.

 

Aandacht en Inspiratie

We gaan aandacht vragen voor al deze mooie plannen. Hieronder de inspiratie die Den Haag graag met iedereen wil delen:

We hebben al kleine kerkjes gemaakt als spaarpot. Daar gaan we mee langs de mensen in de kerk. En ermee langs bij mensen thuis, familie, buren. Dat mag en brengt goed nieuws rond : we gaan iets DOEN voor deze mensen, zoals het ook in de Bijbel staat : DOE ER IETS AAN  !!

We kunnen ook een hongerdoek maken. Neem een groot laken, dat we elke week in de kerk gaan ophangen. Daarmee gaan we laten zien dat het ons menens is met liefde en aandacht voor deze mensen, die het zo ongelukkig getroffen hebben.

 

WERKJES :
Teken op stof allerlei dingen, die je vast en zeker in dit kamp zult vinden:

1. Wat zou je er kunnen vinden ? Wat gebeurt er in zo’n kamp ??
2. Wonen er kinderen in het kamp ?

3. Spelen die, gaan ze al naar een school ?

4. Hoe en waar haal je water vandaan ?

5. Wat voor bomen staan er  in het kamp ? Is het er heet, tropisch ?

 

Teken bijvoorbeeld op stof :

1. een waterput,

2. een kerk 

3. een paar palmbomen,

4. een paar bananenbomen,

5. Is er een (houten) kiosk met bijv Fanta of Tonic en bananenpannenkoekjes ?

6. lopen er dieren in het kamp , bijvoorbeeld struisvogels, honden of kippen

7. Er zijn veel tenten waar mensen bij staanen een paar weggetjes waar mensen op lopen

Knip in stof maar gewoon wat je denkt dat er gebeurt en loopt en staat en groeit !!

 

Nodig :

 A. SCHILDEREN

1. Verf en een heel groot vel papier of een laken

2. Zoveel mogelijk figuren en vormen verven of uit papier knippen en opplakken .

3. Grote Letters verven  

4. Elke zondag met de nieuwe uitbreidingen presenteren.

 

B. Hongerdoek met stof

1.  Knip allerlei figuren uit stof met stevige scharen. Zoek zowel kleurige stoffen als grauwe , gelige of grijze grondkleur: oude broeken, hemden, ondergoed, sokken, ook goed ! 

2. Knip hele grote Letters HONGERDOEK die je kunt beplakken of naaien met stof. Prachtig.

3. Erg leuk is het Presenteren elke zondag, zodat je iedereen de voortgang laat zien.