Vastenactie in Amersfoort en Hilversum

Na de berichtgeving over de parochie Den Haag melden wij ook graag wat er in de parochie Amersfoort en Hilversum gedaan wordt om de vastenactie onder de aandacht te brengen van parochianen. Zo worden in de parochie Amersfoort na afloop van de dienst (zonne)bloemzaden en pompoenzaden verkocht waarvan de opbrengst bestemd is voor de vastenactie.
In de parochie Hilversum heeft men zich vooral laten leiden door het thema water. De giften worden genoteerd op ‘wateremmertjes’, geplakt op een bord dat in het portaal van de kerk staat. In elk emmertje past 500 euro. Inmiddels zijn twee emmers gevuld en lopen ze over. Naast het bord staat een collecte-emmer. Elke zondag is de uitgangscollecte bestemd voor het vastenproject.
Ook de kinderkerk heeft een eigen collecte (water)emmertje. Op zondag 6 april zullen ze het tot nu toe opgehaalde geld storten in de grote emmer. Het wordt een flinke plons, want naast het opgehaalde geld tijdens de kinderkerkvieringen is er ook veel geld binnengekomen via de boekenbeurs (gehouden op zondag 30 maart na de viering) en de verkoop van zelfgebakken lekkers op halfvasten. Het exacte bedrag wordt op 6 april bekend gemaakt.
Een aantal keer is voorafgaand aan de viering iets verteld over de vastenactie. Daarbij is ook een keer verwezen naar waar de kinderen mee bezig zijn geweest. De kinderkerk heeft de woordzoeker met plezier gemaakt. In deze puzzel waren allerlei woorden verwerkt die met het fruitproject te maken hebben. Ook is een keer gepraat over droog en daarbij werd gedroogd fruit bekeken en geproefd. Een andere keer hebben ze het gehad over water. Hieronder treft u de vragen aan zoals deze over de beide thema’s aan de orde gesteld zijn in de kinderkerk. Een leuk idee voor uw parochie? Maak er naar hartenlust gebruik van!

DROOG
Je kunt de kinderen vragen: wat is droog? Antwoord kan zijn: niet nat. Waarom is iets droog? Geen water, geen regen. Droog is fijn in de vakantie/zomer. Lekker buiten zijn, maar let dan wel op de planten. Sproei de tuin, want anders gaan de planten dood. We sparen voor een waterput zodat de mensen van de fruitboomgaard de bomen water kunnen geven en er sappig fruit kan groeien.
Als extra is er niet-sappig maar evengoed lekker gedroogd fruit.
Herkennen de kinderen welk fruit het is? (een schaaltje appel, schaaltje abrikoos, schaaltje rozijn. NB Zijn er kleine kinderen geef die dan alleen maar rozijnen.)
Eventueel kun je het onderstaand gedichtje nog gebruiken:

Duizend druppels water zitten in de kraan.
En de allereerste zit helemaal vooraan.
Draai de kraan maar open, kijk eens wat daar is:
Duizend druppels water, lekker schoon en fris.

Duizend druppels water spetteren in de pan,
Want daar wordt de groente gaar en lekker van.
Duizend druppels water zijn er voor de dorst,
Om wat schoon te maken, als je hebt gemorst.

Duizend druppels water zitten in de kraan,
Om de stoep te schrobben, om in bad te gaan.
Duizend druppels water en nog heel veel meer,
Draai de kraan maar open, daar komt het water weer.

WATER
Je laat een flesje water zien.
– Stel, dat je de hele dag met zoveel water moet doen. Heb je er dan genoeg aan?
– Waarschijnlijk dus niet, want wanneer gebruik je eigenlijk water? Bij je gezicht wassen, tanden poetsen, water/thee/limo drinken, wc doorspoelen, handen wassen. En verder ook wel handig bij koken (pasta in de pan), schoonmaken, was- en afwasmachine.
– Hoeveel van die flesjes zou je eigenlijk nodig hebben op een dag? Misschien p.p. vier?
– Nu woon je niet alleen in huis. Uit hoeveel personen bestaat jullie gezin? Jan: 5 bijvoorbeeld. Hoeveel flessen water heb je dan wel niet nodig voor één dag? Bij ieder kinderkerk kind uitrekenen. Dat aantal flessen, zeg Jan: 5 x 4 = 20 in een tas doen.
– De mensen waar we voor sparen in Oeganda hebben geen handige kranen zoals wij en moeten hun water verderop halen. Stel, dat jij daar woont en je moet het water voor je familie ophalen, (Jan dus 20 flesjes) hoe zou dat voelen? Hier is de waterbron en je mag het water naar huis dragen (een ander ver weg punt in de kinderkerkruimte).
– Ligt eraan hoeveel kids er zijn of ze allemaal even ‘hun’ ‘watervoorraad’ mogen tillen, zou wel leuk zijn.
– Nu is dit eigenlijk nog maar een klein stukje, maar stel je eens voor dat de bron waar je water moet gaan halen helemaal bij het station ligt of nog verder? Daar word je moe van en het kost ook veel tijd.
Nu begrijp je nog beter hoe belangrijk het is dat mensen water dichtbij hebben.
Daarom sparen we voor een waterput voor de mensen van de fruitboomgaard in Oeganda.