Het vastenproject dit jaar is bestemd voor een project in Oeganda. Omdat de Oegandese president deze maand een anti-homowet heeft ondertekend zijn we als bestuur van Sint Paulus van mening dat het verstandig is om onze keuze voor een project in dit land toe te lichten. Deze onmenselijke wet maakt het mogelijk dat mensen die zich herhaaldelijk ‘schuldig maken‘ aan ‘homoseksuele activiteiten’ veertien jaar tot levenslang gevangenisstraf krijgen.
In Oeganda werken wij samen met de Healthy Vine. Dit is een organisatie die sinds jaar en dag door de Anglicaanse kerk in Nederland wordt gesteund. Het is een NGO, een Nederlandse stichting, die onafhankelijk van de lokale kerk en overheid opereert. Toen wij 15 jaar geleden samenwerking zochten met de Anglicanen in Nederland zijn wij begonnen met het steunen van een project dat ook door hen wordt gesteund. Sindsdien hebben wij een band opgebouwd met de Healthy Vine, dat zich richt op de verbetering van de levensstandaard van de bevolking in Oeganda. Jaarlijks leveren wij een kleine bijdrage aan hun projecten. Healthy Vine wordt geleid door het Anglicaanse echtpaar Dennett, dat in Nederland woont. Met regelmaat reist dit echtpaar tussen Oeganda en ons land en brengt verslag uit van de voortgang van de projecten.
Toen wij als bestuur van Sint Paulus een project uitkozen voor de Vasten hebben wij uitvoerig gesproken over het standpunt van de Anglicaanse kerkprovincie van Oeganda ten aanzien van homoseksualiteit. Zij ziet homoseksualiteit als een onderdeel van de gebrokenheid van de schepping en richt zich vooral op ‘genezing’. Als bestuur zijn wij het er over eens dat we deze kerkprovincie vanwege deze negatieve houding ten aanzien van homoseksualiteit niet kunnen ondersteunen. Via de intercommunie met de Anglicanen zijn we wel verbonden met deze kerkprovincie. Onze bisschoppen (en theologen) laten in de gesprekken, die binnen de Anglicaanse kerkfamilie plaats vinden, onomwonden de visie van de Oud-Katholieke Kerk klinken.
De Oegandezen, met wie we via de Healthy Vine een band hebben, willen we niet in de steek laten. Gelukkig staat de Healthy Vine los van het bisdom. In de statuten van de fruitcoöperatie van de Healthy Vine staat dat deelname open staat voor iedereen zonder dat er discriminatie mag plaats vinden.
Inzake ons project hebben wij Dr. Adriaan van Klinken (Universitair docent in Leeds) geraadpleegd. Hij heeft ons er op gewezen dat activisten voor de rechten van Lesbiennes, homo’s, biseksuele en transgenders (LGBT) in Oeganda en breder in Afrika, kritisch staan tegen over het koppelen van ontwikkelingshulp aan de mensenrechten situatie van de genoemde groepen. Hun argument is dat deze koppeling contraproductief werkt (het versterkt de indruk van Westers imperialisme) en dat het suggereert dat LGBT-rechten belangrijker zijn dan andere mensenrechten. Het lijkt hem beter om hulprelaties te gebruiken om deze thema’s bespreekbaar te maken.
De negatieve houding t.a.v. homoseksualiteit in Oeganda is gegroeid onder invloed van buitenlandse zendelingen, veelal uit de Verenigde Staten. Wij hopen en bidden dat de contacten met de Europese Anglicaanse kerk en zijdelings met de Oud-Katholieke Kerk, er aan mogen bijdragen dat er in Oeganda een positieve houding ten aanzien van homoseksualiteit groeit.
Wij hopen dat u, door middel van de fruitcoöperatie van de Healthy Vine, de gewone man en vrouw in Oeganda wilt blijven steunen en er daarmeetegelijk ookaan bijdraagt dat de communicatiekanalen open blijven.
Namens het bestuur van Sint Paulus, ok missie en diaconaat buitenland,
In Christus verbonden,
Pastoor Nico Sarot, voorzitter